חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

עלינו

פרויקט האקדח על שולחן המטבח פועל לצמצום תפוצת נשק קל ולפירוקו במרחב האזרחי על בסיס ידע ותפיסה מגדריים על מנת להביא להפחתת האלימות שנובעת מריבוי כלי הירייה. הפרויקט מפעיל בקרה אזרחית עקבית במאמץ לקדם חקיקה מונעת, אכיפה יעילה ושקיפות מקיפה בכל הנוגע לנשק במרחב האזרחי. האקדח על שולחן המטבח פועל למנוע ולהפחית אלימות קטלנית בכלי ירייה נגד נשים, בתוך משפחות ובמרחב כולו, ולחייב ארגונים חמושים ויחידים נושאי נשק בישראל בדין וחשבון ובבקרה ציבורית הדוקה.

הפרוייקט החל ביישום מעשי של מחקר שפורסם בשנת 2009, אשר חשף פנים בלתי-נראות של תעשיית האבטחה והשמירה בישראל, כולל תופעה של רצח והרג בנות ובני משפחה בנשק אבטחה שנישא מחוץ לעבודה. בשנת 2008 תוקן חוק כלי הירייה תש"ט-1949 ונוסף לו סעיף 10ג(ב), הקובע שהרשאה לנשיאת נשק לשומר בחברת שמירה תוגבל לאזור העסקתו. חוק זה לא נאכף במשך שנים, ובתחילת דרכו תבע "האקדח על שולחן המטבח" את אכיפת החוק ואת הוצאת נשקם של עשרות אלפי שומרים ומאבטחים מתוך בתיהם. הצלחת הקמפיין ואכיפת החוק בין קיץ 2013 לאביב 2016 הפסיקו את תופעת הרציחות ומקרי ההרג בבתים ובמשפחות שבוצעו בנשק אבטחה שנישא מחוץ לתפקיד. באביב 2016 "תוקן" החוק ואלפי כלי ירייה של חברות האבטחה אוחסנו מחדש בבתי מאבטחים מחוץ למשמרת. מאז אירעו לפחות ארבעה מקרי רצח או הריגה בנשק אבטחה שנלקח הביתה.

ב-2017 פרסם "האקדח על שולחן המטבח" את "לא נצור: כלי ירייה במרחב האזרחי – כמה כלים וכמה פיקוח?" – דוח מקיף, ראשון מסוגו, שמעריך כמה כלי ירייה פזורים במרחב האזרחי וסוקר את הגופים והגורמים המחזיקים בהם וכן את רמת הפיקוח שמוחל על נשק קל. בין היתר, תיעד הדוח תופעה של אכיפה סלקטיבית של החוקים החלים על נשק, הפוגעת בעיקר בפלסטינים אזרחי ישראל ובמידות שונות גם בקבוצות מודרות נוספות. בעקבות פרסום הדוח החל הפרוייקט בעבודה מתואמת עם ארגוני נשים פלסטיניים מישראל שפנו לראשונה לעיסוק ממוקד באלימות בכלי ירייה בקהילותיהן.

אל מול מגמה מואצת של הפצת כלי ירייה והסרת אחריות, יזמת האקדח על שולחן המטבח מצמיחה תנועת התנגדות שתובעת מדיניות מניעה שקולה ושקופה ואחריות ממסדית וממשלתית על שימוש לרעה בכלי ירייה בידי שלוחי מוסדות וארגוני ביטחון. התנועה פועלת לצמצום תפוצת הנשק הקל במרחבים אזרחיים, כולל נשקם של כוחות ביטחון, תוך הידוק הבקרה והפיקוח. היא דוחה את הזיהוי הכוזב לפיו ריבוי נשק פירושו ביטחון.

מטרותינו העיקריות

צמצום מספר כלי הנשק הקל במרחב הציבורי בישראל ובשטחים שתחת שליטתה, והידוק ניכר בפיקוח על אלה הקיימים

העלאת המודעות לסכנות ולפגיעות שנשק במרחב הציבורי נושא עבור אזרחים ולסיכונים הייחודיים והשונים שכלי ירייה מציבים בפני נשים ונערות, גברים ונערים ובפני קבוצות מוחלשות בחברה

יצירת תנועה אזרחית פמיניסטית פעילה ומגוונת, שפועלת נגד ריבוי נשק במרחב הציבורי בישראל, על מגוון קהילותיה

השותפות שלנו

"האקדח על שולחן המטבח" נוסד כקואליציה שמאגדת כיום 19 ארגוני חברה אזרחית. כחלק אינטגרלי הן מהאסטרטגיה שלנו והן מה"אני מאמינה" שלנו, ההתנהלות השוטפת שלנו כוללת הידברות, התייעצות ושיתוף פעולה עם השותפות שלנו, במטרה לבנות תנועה רחבה ומגוונת שפועלת להפחתת נוכחות נשק קל במרחב האזרחי בישראל.
רבים מארגוני הקואליציה – כמו גם ארגונים ופעילות נוספות – שותפים בפועל לעבודה השוטפת, בהתאם לתחומי ההתמחות שלהן, לרבות ייצוג משותף, מעקב בכנסת, דוברות, ייצוג בתביעות נזיקין, פעילות ברשתות החברתיות, הנגשת מידע ברשתות הקשר הארגוניות ופעולות להטמעת נושא צמצום הנשק כחלק מהפעילות הארגונית.  

הצוות שלנו

Rela Mazali

רלה מזלי

מייסדת שותפה ורכזת הפרויקט. סופרת, חוקרת עצמאית, ופעילה פמיניסטית ופעילת זכויות אדם מזה שנים ארוכות. ב-1998 הייתה רלה ממייסדות פרופיל חדש לדה-מיליטריזציה של ישראל. ספריה ופרקי כתיבתה חוצים סוגות ומערבים פרוזה יצירתית, הגות ביקורתית ומחקר, לצד מאמרים אקדמיים מגוונים. היא כותבת דו-לשונית, בעברית ובאנגלית, ובנוסף תורגמו יצירות ומאמרים שלה לתורכית, גרמנית, צרפתית וספרדית.

Smadar Ben Natan

עו"ד סמדר בן נתן

מייסדת שותפה. עורכת דין בתחום זכויות האדם למעלה מעשרים שנה. עבדה עם ארגוני זכויות אדם בישראל, ביניהם עדאלה, פרופיל חדש, והוועד נגד עינויים. פרט לצמצום נשק מתמחה במשפט בינלאומי ופלילי, פמיניזם, זכויות אסירים ועינויים, מערכת המשפט בשטחים הכבושים, וחוקרת בתי משפט צבאיים. חוקרת אורחת במרכז לחקר המשפט והחברה באוניברסיטת ברקלי ומשלימה דוקטורט במשפטים באוניברסיטת ת"א. פרסמה מאמרים אקדמיים, דוחו"ת ופרקים בספרים כמו גם מאמרי דעה ובלוגים.

Meissa Irshaid

עו"ד מייסא ארשיד

רכזת משפטית. עורכת דין מאז 2010, ובאקדח על שולחן המטבח החל מ-2016. למייסא תואר ראשון במשפטים ותואר שני בלימודי מגדר. בין היתר עבדה בוועד נגד עינויים, ובמשרד עורכות הדין של עו"ד סמדר בן-נתן, ממייסדות הפרויקט. בנוסף, מייסא מייצגת לקוחות בתחומים של איחוד משפחות, מעמד הומניטרי וזכויות אדם.

אנחנו זקוקות לתרומתך!

באמצעות פייפאל או כרטיס אשראי:

*לאחר לחיצה על הכפתור סמנו את התיבה בטופס לתרומה חודשית

או בהעברה בנקאית:

לתרומות פטורות מס מארה"ב, בסכום של למעלה מ-$100

ניתן לתרום דרך הקרן החדשה לישראל.
עדיף לשלם בצ'ק לכתובת:
The New Israel Fund
PO Box 70358, Philadelphia, PA
19176-0358, USA
ורשמו בהערות:
Donor Advised for Gun Free Kitchen Tables

לתרומה דרך הקרן החדשה באמצעות כרטיס אשראי

בסכום של למעלה מ-$100
אנא השתמשו באופצייה: "תרומה לכבוד"
שמוצעת בעמוד הבית של הקרן;
שם ה-Honoree הוא: Gun Free Kitchen Tables
והכתובת למשלוח הודעה מטעם הקרן היא:
gunfreekitchentables@gmail.com

לחצו להורדה - נייר עמדה פורץ דרך שנכתב בתהליך למידה ודיאלוג בין רופאים לזכויות אדם והאקדח על שולחן המטבח